Friday, February 26, 2010

bila terlebih make over....

hari ini aku nak tunjuk gambar-gambar anjing2 di make over kan..
hah jgn ingat manusia je nak cantek..haiwan pon taw erti kecantikan cewahh..hikhik
tp bila aku tgk gambar2 nie kesian lak aku tgk..
mmg la cute dgn color2 semua tue..
tp aku rasa mcm da ilang identiti lak..
mcm2 manusia nie buat kat haiwan nie..
x twu la ape perasaan diowng nie.. mesti tension je kan..hehe =)





siap ada bulu merak.. berangan la tuh!




nie da macam pokok bunga..





laa.. nie spesis ape?





nie ayam ekk..




unta..




ninja turtle pon ade..




semangat kenegaraan...



pelukis terkenal??

Thursday, February 25, 2010

snack yg lazat.. cube lah !!!


snack yg pelik tp tetap diminati oleh pengemar nyer yg tersendiri. tp bile aku tengok gambar nie kembang gak r tekak aku..hee
lazat ke.. klo setakat mkn cengkerik n belalang tue leh la tgk g..
tp nie kira ok lagi la kan..
drpd tgk mcm2 lg jenis binatang yg diowng nie mkn..


Sate cengkerik kot.. nie kat Beijing


tikus lak.. adess mcm2 kat beijing nie




nie anak burung merpati lak..huhu



ular pulak...



macam2 serangga dijual di gerai kat bangkok nie..


eee..serangga bnde lak kena goreng nie..



sup kala jengking..



sate lipan



ulat ape nie ekk



selamat hari lahir...



happy birthday!!!!!!!!
hah! tue la ucapan yg biasa kita semua dgr time sambut besday nie..
asal lak tetibe cter sal besday nie..haha sebenarnya hari ini besday aku.. ahakz
thank too my family n kwn2 yg wish my besday..


ermm..sambut besday mmg best kan.. lagi2 kalu ada birthday party.
leh mkn2 hepy2 kan.. tp yg x besh nyer bila umur semakin meningkat..
wah umurku sudah genap 24 tahun upernyer..alahai..

tp pape pon tetap muda lagi kan..

sempena besday aku nie..
aku nak mengimbau kembali nostalgia masa kat mmc n usd. sepatutnye aku cte sal masa depan ke.. apa lagi yg x tercapai sepanjang aku hidup 24 tahun nie kan.. tp sje je sbb selama nie aku x penah pon smbut besday ngan kwn2.. first aku smbut besday pon ngan kwn2 kat mmc la.. miss sgt2 tyme tue..


so aku letak la gambar dlu2 xde la sambut meriah2 sgt pon..just smbut2 biasa2 jek tp terharu orhh.. =)



25 Feb 2008
gambar nie smbut besday kat mmc..
tq kwn2..


hah yg nie taun lepas nyer ..
nie lak time duk usd.. =)



sampai ble2 tak ley lupe r..hee
tp taun nie cm ne ekk..hahah =D







Tuesday, February 23, 2010

pelik tp serbaguna....

hah! pelik tp serba guna..
hee..xde la pelik mana pon tp kalo bli bnde2 nie mmg jimat la..
ala2 2 in 1 or 3 in 1..mcm tue ler..
so klo nak bli microwave ke.. bli la yg mcm di bwah nie..



1. microwave & toaster




2. coffee n egg toastenator






3. dishwasher & oven/cooktop






4. tea maker & life line





5. toilet n washer






6. refrigerator & microwave





7. refrigerator & range





8. in-sink & dishwasher




9. radio n toster





Saturday, February 20, 2010

tepung pulut vs tepung beras...


hai rakan-rakan sekalian... hee :)
da lama x bercerita2 nie kan..adess bkn pe malas gler nak menulis nie lg2 cuti sbtu ahad

sebenarnye tibe2 ngah syok2 teringat zaman2 duk umah sewa lu iaitu dikenali sebagai umah sewa damai (USD). camtu ler singkatan yg diberi.. oleh geng2 kami dlu.

dlm byk2 kenangan kat Usd nie, yg nie mmg x ley lupe..
tyme tu bulan puasa.. biasanya kalau de klaz ktowng beli je makanan.
tp bile tyme2 cuti nie kdg2 tue masak la gak..

cte nie antara aku, aini, emy, waniey n emy farhana.
so nak dijadikan cerita, pada tgah ari hari sabtu...

aku n aini nie plan la nak wat buah melaka.. so aku nie xler tau wat pon.. just taw cara buat itupon tgk je mak aku wat dlu2..so mmg gler lupe r step2 nie. kwn aku aini nie la bru je bpe mggu pas balik kg n wat buah melaka kat umah dye.. so dgn keyakinan dan keazaman ktowng nie ktowng tekad nak buat. so aku tnya la kat aini nie, wat kuih nie gune tepung ape.. dia pon konpius gak r mcm aku nie. tp ktowng yg bijak pandai nie x terlintas la nak tepon mak ke tanye sal tepung nie. so antara aku n aini nie, aku sendiri x ingat sape yg bgtau gune tepung beras. x silap aku la, aku sendiri r kot yg cte sal tepung beras nie.. hee :)
n then ktowng trun bwh beli tepung beras dekat kedai runcit depan umah tue.

pastu siap mintak kat owner umah ( owner duk bwh umah ktowng) nak ckit daun pandan. mesti best gler r ktowng nyer buah melaka nie siap color2 ijau .

so tanpa melengah2 kan masa ktowng pon start la wat. aini pon da siap rebus daun pandan n amek air color ijau tu utk menguli tepung. n then emy pon join la skali. aku lak potong2 gula merah tue n da bersedia nak rebus.

masa ngah rebus tue, aku mcm pelik la asal la x timbul2. kalo masak biasanye buah melaka nie timbul. tp yg peliknye keras mcm batu. klo baling ke dinding leh retak asenyer.
tp mmg konpius gler r..

pastu emy farhana n waniey da bersiap2 nak kuar pon ter join ngan ktowng yg heran asal lak kuih nie jd cm nie. mcm2 la teori yg kuar.. api slow la, salah cara uli la, air la..mcm2 teori bernas yg kuar.

so aku pon trus msg angah aku smbil2 aini kol mak dye...
hahah :)


bile masing2 taw je..mmg nak tergelak gler..
tp mmg tension la
upenye salah tepung..
bknnyer tepung beras tp tepung pulut upenye.. adess.. trus ktowng bli tepung pulut.
makcik kedai runcit tu siap gelak jaat g kat ktowng..

akhirnye dgn menukar tepung tersebut menjadila jgk buah melaka yg diidamkan nie..

hee.. cmtu le cter sal tepung nie.. len kali sape2 nak wat2 kuih nie hati2 la memilih tepung.
x twu n tak pasti seelok2nya bertanya la kepada org yg lebih tahu..
hah kan senang..:)







Thursday, February 18, 2010

cite paling cedey lg kejam...


KISAH BETUL BERLAKU D' AMPANG

Kisah betul ini berlaku kat Ampang... Kisah benar yang berlaku 2 tahun
lepas(diceritakan oleh kawan baik kepada lelaki yang bernama Amir (nama samaran)

utkdijadikan teladan bagi kita yg masih hidup.

Kawan aku ni seorang salesman kereta, bercinta dgn seorang anak jutawan di Area Bukit Antarabangsa. Malangnya, percintaan ini ditolak kerana kawan aku ini seorang salesman kereta.
Satu malam, mereka bercadang utk melarikan diri. Selepas berjaya melarikan diri, bapak perempuan ini sedar akan kehilangan anak perempuan kesayangan dan telah membuat laporan polis dan juga telah membuat iklan di akhbar tempatan dgn mengatakan dia akan menerima teman lelakinya itu jika dia balik ke rumah.Bila mendengar berita ini, perempuan itu balik ke rumahnya di bukit antarabangsa dan keluarga pihak permpuan itu pun menerima lelaki ini dengan seadanya. Enam bulan kemudian, mereka bercadang utk berkahwin dan persiapan utk
majis perkahwinan itu sedang disediakan. Nak dijadikkan cerita, Semasa Lelaki ini pergi membeli Kentaki kat Ampang Point, dia kena langgar kereta di hadapan perempuan tersebut dan keesokan harinya lelaki itu pun dikebumikan. Kejadian ini amatlah meyedihkan perempuan tersebut kerana tinggal beberapa hari sahaja lagi perempuan itu hendak berkahwin dgn lelaki kesayangannya. Pada satu malam, ibu perempuan ini mendapat mimpi, Seorang nenek tua meminta utk membersihkan percikan darah di baju pengantin perempuan itu, kalau tidak, sesuatu yang akan buruk akan berlaku. Tapi, ibu perempuan tersebut tidak mengendahkannya.

Malam berikutnya, Ayah perempuan tersebut pula menerima mimpi yang sama iaitu seorang nenek tua meminta utk membersihkan percikan darah di baju pengantin perempuan itu, kalau tidak, sesuatu yang akan buruk akan berlaku. akan tetapi, ayah perempuan tersebut jugak tidak megendahkannya. Malam ke tiga, -perempuan itu pula menerima mimpi yang sama sepert ayah dan ibunya dan diceritakan mimpi tersebut kepada kedua ibu dan ayahnya. Dalam ketakutan y ang amat sangat, diap un pergi membasuh baju itu dan macam mana kuat dia basuh pun, darah tetap ada...

Malam keempat, dia mendapat mimpi yang serupa.. Seorang nenek tua menyuruh dia membasuh darah itu bersih2 dan jika tidak, malang akan menantinya..Bia bangun, perempuan itu pun terus menyental baju tersebut sehingga kain tersebut menjadi haus, akan tetapi, darah itu tetap adaa...

Keesokan harinya, perempuan itu terkejut apa bila pintu belakang rumahnya di ketuk bertalu2 dan munculah nenek tua tersebut dan perempuan itu pun pengsan.. Setelah terbangun dari pengsan, lalu nenek tua itu pun menguhurkan benda yang berwarna biru...Perempuan itu bertanya kepada nenek tua itu "apa ini...?"
Ni lah Sabun Basuh Cap Dynamo, letak kan sedikit dan kotoran akan
hilang...
err..yg ni adalah pakej percubaan aja, kalau nak yang besar, beli kat kedai..... kat Giant pun ader!!!! ..............ahaks!!

hehehehhhhehehehh......

Jangan marah aku pun terkena juga....hehhe




aku dpt email nie dari kwn aku..thank sbb bg cter neh.. :) dpt la memenuhi entry aku kali neh.. haha :D

Wednesday, February 17, 2010

kreativiti dari surat khabar...

kali nie aku nak berkongsi pelbagai cara kita boleh gunakan dengan surat khabar lama. so dari surat khabar lama nie kita leh menghasilkan pelbagai jenis kraftangan. hurmm hebat kan. skang nie pun da ramai pengusaha kecil-kecilan telah menghasilkan produk nie. tp aku nak tunjuk nie hasil yang mak aku wat.
kalau x percaya nie la hasil kreativiti mak aku sendiri yang buat tau..cantek x?? heheh :)
bangga gak r aku..walaupun aku x kreatif mcm mak aku.. :D


pasu bunga ( sebelum)

pasu bunga ( selepas)


nie pasu bunga gak..tp design lain


hah! cube teka nie ape??
nie sebenarnya pelapik periuk nasi, kuali or pape yg sesuai..



nie bakul or tempat letak brg pape yg korang suka..


perbagai jenis pasu bunga


nie pun pasu bunga gak...


ini bakul pelbagai guna
ia telah di dicatkan supaya lebih kuat dan tahan lama.


bakul yang boleh isi buah-buahan or boleh gak diisi barang2 utk hantaran


hah! yang nie ape yer.. bahagian bawah tue pasu n then bahagian atas tue bunga..
mcm bunga kantan la..
rumit gak la nak wat.. hee :)



semua nie yg aku suka..tp yg paling aku suka yang last nie bcoz bunga kantan tue bg aku unik gak..
nie je dpt aku kongsi kat entry aku kali nie.. :)

Monday, February 15, 2010

mengatasi masalah mengantuk...


setiap org pasti mengalami masalah mengantuk nie kan..hurmm lagi2 bila ketika badan terlalu penat, kekenyangan dan faktor persekitaran yang sunyi sepi. aku mmg mudah betul kena penyakit mengantuk nie..dari time study smpaila sekarang nie. tp bab kata emy@mimo kwn aku lu pulak, bknnyer mengantuk @ nak tdo tp just rehatkan mata.. hee tue je la alasan yg boleyla diterima asenyer..
ada 6 tips untuk mengatasi masalah mengatuk nie. so jom kita praktis sama2..hee aku pon nak try gak neh! :)



  1. Hampiri kawasan cahaya
suasana di dalam kelas @ pejabat yang sejuk dan bercahaya redup menyebabkan kamu mudah rasa mengantuk. so langkah pertama, sekiranya rasa mengantuk ialah mencari tempat yang terang. contohnya, cahaya semulajadi di tepi tingkap.cahaya yang lebih terang dipercayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. so bolehla menghampiri jendela atau pintu dan pandanglah keluar seketika. untuk student pulak lebih elok la cari tempat duduk di tepi tingkap. xkan nk berjalan2 pulak masa belajar.tp kalau untuk didalam kelas yg xde tingkap pula makan jela sweet..pape pun jenis perasa yg anda suka.. :)

2. cuci muka
ia mungkin perkara terakhir yg sering dilakukan apabila terlalu mengantuk. so untuk student bolehla mnta keizinan utk mencuci muka supaya lebih segar. tp jangan amek kesempatan untuk ponteng pulak ya..
untuk pekerja@ student wanita yg telah siap bersolek mayb ia amat menyusahkan, tetapi jika perlu mmg tidak ada pilihan lain kerana ia adalah cara paling berkesan untuk kembali segar.

3. wangian aromaterapi

untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat. bolehla juga menyimpan minyak wangi @ wangian aromaterapi di pejabat.
tempatkan wangian di atas meja. pastinye semngat untuk bekerja akan kembali pulih kerana bau-bauan segar dipercayai dapat merangsang deria bau sekaligus menghilangkan rasa mengantuk. Antara bauan yg sesuai adalah mint dan lemon.

4. senaman ringan

senaman ringan seperti menggerakkan anggota badan seperti kepala, tangan, kaki atau berjalan santai juga boleh dilakukan utk menghilangkan rasa mengantuk. elakkan daripada duduk tanpa bergerak dlm tempoh yg lama. sebaiknya bgn sekurang2nya 30 minit sekali untuk berjalan seketika.

if rajin wat la skipping..hee :)


5. dengar muzik

Muzik ialah salah satu cara terbaik untuk hilangkan rasa mengantuk. so x salah kan bekerja smbil mendengar lagu asalkan tak leka kan..
tp jgn pasang kuat2 la :D

6. memandang pepohon hijau.
sekiranya pejabat atau tempat belajar mempunyai taman yg indah, manfaatlah peluang ini untuk menghilangkan rasa mengantuk. keluar atau memandang sebentar pepohon hijau beberapa minit.



senangkan.. tp yg no 6 tue aku nye opis xde la taman2 nie.. x kisah la yg penting yg lain tue boleh di praktikan kan..
semoga u all dpt la mempraktikan tips2 nie bersama-sama sya yer.. :D

Saturday, February 13, 2010

Pantai diserang piranna??

pantai diserang piranna? Janganlah berlaku dekat pantai-pantai kat Malaysia
seram gler.

gambar-gambar nie aku dapat dari email kakak aku.. just nak berkongsi dgn korang2 sume.

kejadian nie aku x pasti dekat mana n bile masa ia berlaku. tp mmg seram gler n melibatkan kematian ramai org.