Thursday, February 11, 2010

Aku & cockroach...


Lipas iaitu spesis serangga yg pengotor yg hidup dengan memakan sisa makanan yg terbiar.Lipas nie memang la suka sangat duk kawasan gelap dan lembab seperti celah-celah almari dan di bawah sinki..tu mmg tempat favorite dia la. lipas nie pulak ade byk spesis.



Masa aku tinggal umah angah aku dulu, hurmm byk gler la lipas. Xtwu la diowng nie dtg dari mana, Tp bukan spesis lipas yg besar n biasa kiter tgk tue. Lipas nie kecik2 jek. Lipas tu mmg susah gler r nak bunuh. Mmg tension tol. nak pijak or tampar ngan tgn jgn harap la. Pergerakan serangga nie mmg licik gler. Mcm2 cara da kakak aku nie wat, beli bermcm2 produk utk bunuh lipas nie. Klau sembur tue, dye siap ley jalan2 lagi tuh! Adess.

Akhirnya, ayah aku de perkenalkan satu ubat nie, beli pon kat pekan sehari jek. Ubat nie, sebenarnye utk semut, isi kat dlm tue mcm gula. Tp mmg berkesan gler r. mmg lipas tu terpedaya akhirnye.. mati la gak..hah tue la eksyen lagi!..:D

Hurmm cite pasal lipas nie mmg kelakar la. Ia mengingatkan aku pada my sis, angah n zasu nie yg mmg geli ngan lipas.Lagi2 time lipas2 nie terbang. Ahaks :D . aku ingat g zasu penah ckp setiap kali lipas2 nie jalan mcm satu raksasa yg datang. ala-ala gagah perkasa.Ye la klo x caya cube tgk lipas2 besar tue berjln, sebijik cam raksasa. Haha :D

Aku pon ade gak cter sal lipas nie, masa tue kat dalam bilik.Tgh duk syok berborak2 nie tibe2 ade sekor lipas besar gler dtg terbang2 kat ktaowng. Diowng kompem da lari awal2. so angah aku nie bgla spray , suh sembur kat lipas masa lipas tu hinggap kat dinding. Aku pon semburla, n lipas tue jatuh. So dgn confidentnyer aku anggap lipas tue mati. Pastu abg aku ada ckp nnti lipas tue akan balas dendam sbb bunuh dye. Aku gelak je la..So masa ngah syok2 tgk tv. Tibe2 aku rasa something belakang aku. Arghh!! Lipas menyerang! Hurmm pastu bru aku terpk..mmg btol kot lipas nie nk balas dendam. Hahah.. akhirnye mati la gak lipas tuh!.

Masa duk hostel kat kolej dlu, lagi la tension ngan lipas2 nie. Tp lipas2 besar la , tension lebey cket Bcoz roommate aku assila nie mmg takot n geli gler ngan lipas.. aku pon geli gak tp xde la sgt. Bilik ktowng nie mmg sasaran lipas2 nie, disbbkan bilik ktowng nie kaya dgn makanan. Ahaks.

Tp ada gak r skali tue tension tol la. Masa tue ktowng nak wat assignment group. So ade la emy f dtg bilik nk join skali. N then time tue da lewat la around kul 1 or 2 cmtu. Aku da ngantuk gler..n da tertdow da time tue. Tibe2 dgr jeritan. Adess. Asal lak nie..terngiang-ngiang je ade org paggil2 nama aku. Aku ngan mamai2 bgn la gak. Ingat kan ape, upenye lipas duk atas katil. Diowng berdua kompem da ilang da. Aku trus amek newspaper trus bunuh jek..hahah

So pas kejadian tue la, aku trus digelar pembunuh lipas. Haha. Xley blah btol bg nama.

n then sebenarnya cara membunuh lipas dengan memijak atau memukul lipas dgn suratkhabar atau penyapu adalah tindakan tidak bijak. kalo nak taw lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak pecah kerana sangat kuat. Ia akan bertaburan merata-rata tempat. Jika dah terbuat jugak, pastikan tempat terpenyeknya lipas itu dibersihkan dan di-lap betul-betul dgn air dan sabun.

so cara lebih selamat membunuh lipas dgn cara natural dan tanpa racun.sediakan bottle yang ada kepala spray. Masukkan air yang telah dicampurkan dengan sabun mandi. Bila nampak aje lipas, spray ke atasnya. Lipas akan mati cepat sebab tidak dapat bernafas kerana ia bernafas dari kulit kepala sehingga ke kulit badan. Air dan sabun akan menutup lubang nafas mereka.

so, nak mengelakkan lipas nie berleluasa kat umah or dimana2 sahaja. yang paling penting perlula sentiasa jaga kebersihan.



2 comments:

ParkAir said...

aku takut kepada lipas yang pandai terbang! prrrrrrr... (bunyi sayap)

gooseberries said...

haha..taw xpe.. bunyi2 camtue kdg2 seram gak..lg2 klo tibe2 je lipas tue dtg.. :)