Wednesday, February 10, 2010

alahai bas.....

Kali nie aku nak cter
pasal bas... tp bile cte pasal bas mesti ade kaitan ngan aku gak..sbb dari aku kecik n masuk je sek men sampaila skrang neh aku asik nek bas.. bosan tol la.
dlu kat kg aku digelar bas Jelai. hurmm nama jelai tuh myb diambil sempena nama sungai yg famous kat lipis tuh..iaitu sungai jelai. tp skang aku pggil bas kuning jek..hehe.
sbb color dye mmg color kuning..ahakz.
tp dlm bosan2 menunggu bas pergi dan balik mcm2 pengalaman yg aku dpt.. selain tuh tahap kesabaran mental aku pon kene jaga gak.. kiranyer best la gak..mcm tagline satu iklan dlu " sya suke naik bas".. :)


masa sek dlu, ya ampun, mmg gler seksa ngan bas neh, pegi sekolah ok la lg, itupon bulan2 pertma je setiap taun je awal dye dtg.. pas2 tuh..harapan la.. dari gelap smpai da cerah pg tuh!.
huhu yela nk duk hostel xnak..n then terpaksala dtg sek lmbat..hurmm tp x penah la lmbat smpai org len da stat blaja.. :)
tp xpela kos pastuh ayah aku da carikan kereta n van yg disewa utk anta bdak2 sek..neh. kiranyer ok la selepas itu kecuali time balek klau aku lewat balek aiseh.

time balik lak..huhu lg terseksa asenyer..klo terlepas bas kul 2 tuh, abesla mmg 2 jam lg la kene tggu.'duk la kat ctu.. g surau dlu solat n mkn2 keropok makcik muke tensen tu jual.. hahah :D

da kul 4 bwu la lega bas smpai.. aleh2 terpaksa lak tggu driver g balik umah dye minum2 plak.. haish..ingat ktorang nie xde perasaan agaknye nak balek..adess :(

tension..tension muke aku nie dari comey2 da ase berkarat da menunggu..
klau de klaz tambahan kire ok la gak 2 jam tuh diisi ngan perkara faedah..
nk study time2 tuh..jgn harap la.. :P dengan panas2 n melekit2 time tuh! adeess!

akhirnya, smpai gak umah.. bdan da penat gler.. esok sek lg..alahai terpaksa la g jgk menempuh perkara yg sama esoknyer..harap2 smpat la nek bas kul 2.. ( masa tue la)

tp dlm2 cter yg menensionkan aku..
ade gak la cter2 klakar time2 naik bas nie..hurmm
first thing yg mmg xley lupe time mule2 nek bas dlu..huuhu
paling berdebar2 bila nak tggu time nak smpai.. bkn ape berdebar2 sbb takoot nk picit loceng.. takot terlepas la mcm2..
tp aku penah la gak terbabas jauh gler..gara2 berharap ade org tolong picitkan loceng..
aku ingatkan aku srg je mcm tue upenyer.. adik bradik aku n mak aku pon same jek..hee :P
tp naseb bek skang da ok.. da xde penyakit tuh!
tp pas2 tuh upenyer pakcik2 bas nie pon da knal n kg aku tu mmg familiar utk org turun n naik bas..so papehal xyah ssh2 picit loceng. siap berhenti da kat ctuh!.

pastu ade lagi..nie lak time2 aku n kwn aku fatiha keje kat bandar lipis dlu.. adess. ade la sorg pakcik bas nie suke btol main sms. tggah drive n time duit tmbang pon cbok je sms.. mengalahkan kitorang yg mude remaja neh!..
da lekat nma dye ktowng panggil pakcik SMS..hehe..sian2
naseb bek la ktowng selamat pergi n balek kerje..

skang nie still sama mcm dlu.. x penah ikot time..huhuh. tp tu je la pengangkutan yg ade selain bas ke Sungai Koyan. antara kedua2 bas nie pulak, harga la berbeza2.. da la beza 70 sen lak tuh!
kesian org jauh2 cket tuh!. tp skang aku nek jek bas koyan..disbbkan byk faktor..iaitu bas tu kompem lalu simpang umah aku, tmbang murah.. n kompem dgn masa..hee :P

bas2 kat ctue ok la last2 pon kol 6. kire ok la.. g pon xde org sgt da.. klo mlm kene la ade transport sendiri..klo nk g pasar mlm la..heheh

walaumcm mne pon.. aku tetap la nk time kasih kat bas2 kat kg aku walupon pelbagai cter2. tp tetap menjadi pilihan pengangkutan utama.

sbb tue la aku terpk gak nk bukak satu syarikat bas.. nak tambah bas n perbaiki mutu dan quality bas yg ada kat kg aku neh!
nama xde lagi..tp dlm perancangan gelak2 ketawa brsama adik bradik aku..hee :P

skang lak..ble g keje kene nek bas,, tp bab2 lambat2 nie da xde da.. kjap jer x smpai 5 minit kompem ade bas nyer..huhuh xyah tggu lelame.

ye la mmg gler r, byk tol bas metro neh!

tp yg paling best time dye drift baik punye kat selekoh tuh! ampes btol klo time tuh aku berdiri,, sbb tuh la agaknye kerusi diowang byk goyang2 n tercabut..hahahha :D

bkn setakat tue jek.. time diowng nak bersaing2 neh diowng siap lumbe2 lg..ish ish kesian kat penumpang2 yg berdiri neh..adess.
hurmm mcm2 la kerenah org2 neh!tp nk wat cm ne, itu je la transport yg aku de wat masa neh..hehe..

setiap apa yg kita lakukn pasti ade baik buruknyer.. tp dgn sikap tamak sesetengah bas neh membuatkan aku geram la gak, suke btol menunggu lama2 kat dpn yg mmg diowng da kenalpasti kawasan2 ramai org, cthnyer kwasan umah aku n then yg de lrt. sanggup lak tggu walaupon da padat gler penumpang dlm tuh!

diowng xpeduli pon..jnji duit masyukk!! :D
yg penumpang lak terpaksa la terima jek jnji jgn lmbat masuk keje sudey! klo x aku la org first yg mengamuk..hahah :)

tp x kisah la ape2 pon tu hak diowng utk cari rezeki masing2..klo xde diowng seksa la org2 cam aku neh!. sekurang2 nyer diowng telah memberi satu kesenangan utk pegi kemana2. so bas perlukan penumpang, n penumpang perlukan bas..
kirenyer saling memerlukan..heheh
tp INGAT jgn sampai membahayakan org2 lain..


"Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan sepanjang masa. Kadang kala manusia diasak dengan pelbagai dugaan dan ujian. Sekiranya lemah, kita akan terus hanyut mengikut kata hati dan tidak berusaha mencari penyelesaian untuk menyelamatkan diri dan keadaan".

4 comments:

sнaк said...

Yg paling nyampah kali tu . . . Kita tekan loceng, tapi dia main hantam jalan jer. Dropkan kita kat AP. Terpaksa jalan balik g opis. Haih~

gooseberries said...

hahah..taw xper.

:D

paan said...

adui , agaknya driver tu ingat dia sorang jer ada umah..huhu.kesimpulannya , duk la hostel , cam aku.dari form 1 sampai la ke universiti...

gooseberries said...

haha btol tue paan.. bek duk hostel jer..xde la penat2. nk study2 lagi..
:)