Tuesday, April 27, 2010

Tangkap ikan!! =D

hai....
sabtu lepas aku balik kampung, bcoz ayah aku nak besarkan kolam kat belakang rumah.
Macam biasa masa aku kecik2 dahulu, kena tangkap la ikan2 yang sedia ada kat dalam kolam. tp kali nie, aku x berkesempatan nak turun n tangkap sendiri ikan2 nie...adess
bcoz air lambat kering. takut gak la sbb lumpur dalam kolam nie agak dalam.
tp mmg sedey ckit la, sbb aku terlupa nk snap2 pic tyme org tengah tangkap ikan. tyme tue memang banyak sangat ikan. ikan yg ada dlm pic nie just untuk umah kitorang jer. =(

tp walau cm ne pon aku tetap la nk berkongsi gambar2 ikan nie siap gambar kolam lagi. ikan2 kat kolam aku nie terdiri drpd ikan talapia, lampam n likur( ejaan x sure).
hah tue je la, gmbar ikan patin x sempat nk amik. ikan patin byk kat kolam sebelah..hee

menuju ke kolam


mesin untuk sedut air keluar.


nie kolam yg tinggal suku lagi nak kering..


antara ikan2 yg sempat di rakam


hah, nie ikan besar sbb banyak telur


baru nak belah ikan


da siap dibelah


telur ikan td


semua ikan yg telah dicuci.


ikan-ikan semua ini kitorang simpan n untuk bawak balik kl. time makan tengahari tue kitorang sempat gak la masak ikan yang baru pas tangkap. kitaorang masak ikan talapia bakar cicah air asam belimbing. ada gak masak gulai asam belimbing ala2 gulai tepoyak tp just tukar belimbing buluh jek.. memang best. n then goreng kangkung..hee

tp yang x best nyer bcoz aku x ingat nak amik gambar byk2. excited terlebey la nie.hahah
k la just nak berkongsi pengalaman aku nie jek.. =)

27 comments:

nolyumar said...

yang tecik2 2 ikan talapia kan?? cedap2!!

A D I A said...

wah best nya belakang rumah ada kolam ikan. sementara tempoh besarkan kolam tu, ikan2 lain simpan mana? kenduri ikan laa eh.

erk ikan ni untukhasil jualan jugak kan? seronok tgk org bela ikan ni.

Hana Picca said...

wohoo..bestnya tangkap ikan...suka giler telur ikan goreng..nyummmmy

Jemari Seni said...

Baca menu ikan tu sedap meleh ayaq liuq! Tapi Hakak tak makan ikan camne hehehehhe...

gooseberries said...

Adia:

mmg best, ikan2 simpan dalam tong besar. tp yg lain2 tue sedekah kat orang n mkn sendiri2 jek.
memang x rancang nak jual. sape2 yg dtg umah time tue ayah bg je kat diorang.. =))

gooseberries said...

nolyumar:

yup2 ikan talapia =) best kan

Hana:

yummy2..hee best =)

jemari seni: best! tp mmg ada gak orang x suka mkn ikan air tawar. =)

chugie said...

ei.. saya pun suka gak sekali sekala memancing.. suami sy punlag lah.. sangat2 suka memancing..

best tul tengok hasil tangkapan tu.. ikan2 tu aih..

gooseberries said...

chugie:

hee.. sya x suka sgt memancng sbb sya cepat bosan..haha tp klo tangkap byk2 cm nie, suka r sbb memang happening =))

AISHA SAAD said...

waahhh, nak ikann sikett.
lama tak pi memancingg.
memancingg kalau dpt ikan byk mmg beshh, tapi kalau tak dpt pape, ahhh! huhuhu.

gooseberries said...

aisha: taw xper.. xdpt ikan tu la yg wat makin bosan..hehe =)

ASaDa RyutaRo said...

waaa.. sungguh best! huhu..

tapi kamu kejam! belah perut ikan yg sungguh kiut itu. hehe :P

lama giler dah x mkn ikan bakar..

KASIH said...

ohh telur ikan.. buat mataku juling..nyum nyum

gooseberries said...

asada:

haha mmg mula2 ase kejam gakk. jom2 mkn ikan bakar.. hee

kasih:

yup2 besh2

ejaa said...

sedap nye..
ikan ni kalo masak sambal pun sedp.
hhuhuhu.
kalo bakar cicah asam. pergh mengancam!

YucIkA said...

bestnye ikan2 tu...

mengidam dah ni T__T

rossoneri said...

maksud kamu, tangkap ikan guna tgn ke?

Mr Rulez said...

wahh..blkg uma ade swimming pOol..hehe

ader bape ribu ikan nie..dlu ms kocik2 suka bela ikan gak..

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu, mmG best la da k0lam sendiri ni kan..lama tak makan patin..

Azizul Luqman said...

cambest je...
kalo org nk pancing ikan kt sini, blh tak???
hehehe... :P

gooseberries said...

eja:
pergh mmg best r.. hee

yucika:
jom2 dtg umah :D

rossoneri:
guna macam alat menyauk ikan untuk tgkap ikan. xpon klo terer ley gak guna tangan.

gooseberries said...

Mr rulez:
xde la beribu2 kot..haha. agak byk gak la. kolam kecik jek.

Azrai:
yup mmg best. nk ikan patin dtg pancing kat kolam nie..hehe

Azizul:
yup. jom2 dtg pancing ikan. ok jek. no hal la =D

JMR said...

pergh..ikan talapia bakar cecah asam..terbaek wokk..ayh mmg bwt biz ikan kolam ek?

ParkAir said...

uuu sangat best makan telur ikan!! cicah budu sedap ni.

gooseberries said...

JMR:
ayah xde la wat biz, just suka2 jek. senang nk mkn ikan or wat kenduri..hee

ParkAir:
best2..tp best ekk cicah budu =))

ArenaBetting.com dukung fair play FIFA world cup AFSEL 2010-Manajemen emosi said...

semangat ya...kunjung mengunjungi..kata orang banyak silaturahim banyak rejeki dan memanjangkan umur

ArenaBetting.com dukung fair play FIFA world cup AFSEL 2010-Manajemen emosi said...

saya kembali lagi ni teman...waaah ada yang baru ni..enak tu ikan he he he

gooseberries said...

arena:
tq dtg melawat.. =))